Servies kopen: een wereld aan mogelijkheden
Servies is al lang niet meer alleen maar functioneel. Tegenwoordig kun je met de juiste servieskeuze een etentje maken of breken. Een vrolijke, nette of bijzondere aankleding van de tafel geeft een bijzondere sfeer voor je gasten. Maar zelfs als je alleen eet of voor een snelle hap gaat kun je een bijpassende servieskeuze maken die op dat moment praktisch voor je is. Duik dus eens in de grote mogelijkheden en ga servies kopen op basis van verschillende, persoonlijke overwegingen en de verschillende etiquetten die daarbij horen. Daarover lees je hieronder meer.
Wat heb je nodig?
Er is niet alleen een enorm aanbod aan stijlen en vormen, maar ook aan doeleinden voor het servies. In de basis heb je altijd ontbijtborden, schaaltjes en dinerborden nodig. Vaak kun je dit al als complete set kopen van vier, acht, twaalf of zestien stuks. Op deze manier hoef je niet zelf op zoek naar de juiste combinaties, maar worden die al voor je gemaakt. Vind je het juist leuk om te decoreren en geef je graag je eigen twist aan je serviesset? Dan kun je natuurlijk ook zelf alle verschillende onderdelen bij elkaar zoeken en daarmee een originele set maken. Naast deze basisproducten kun je nog veel verder uitbreiden. Voeg een botervloot, eierdopjes, broodmand, koffiekopjes, theekopjes en een fruitmand toe aan je ontbijttafel, ga voor een taartplateau, bonbonnière en presentatieborden toe voor de tussendoortjes op verjaardagen of andere gelegenheden en voeg champagneglazen, dessertborden, diepe dinerborden en serveerschalen toe aan je dinertafel. Uiteraard kun je iedere gang nog verder decoreren met tafelkleden, servetten, kandelaars, bloemen of mooie, gekleurde schalen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zal prachtig staan op je tafel!
Zoals het hoort
Alle mogelijkheden voor verschillende gangen kun je nu op tafel zetten, maar hoe moet je dit ook alweer presenteren? Als je hebt uitgepakt met je serviesset, dan is het ook leuk als je dit op de professionele manier kunt presenteren. Bij borden begin je met een onderbord, dan het dinerbord en bovenop het saladebord of een soepkom. Bij bestek werk je van buiten naar binnen: aan de buitenzijde leg je dus het bestek dat je als eerste wil gebruiken. Aan de rechterzijde ligt de soeplepel aan de buitenkant en aan de rechterzijde de saladevork. Meer naar binnen ligt aan de rechterzijde het mes voor het hoofdgerecht. Zorg ervoor dat de kartels naar binnen liggen. Aan de linkerzijde ligt vervolgens de vork voor het hoofdgerecht. Het servet leg je aan de linkerkant naast het bestek. Boven het bord ligt de cakevork met de kop naar rechts en daarboven de dessertlepel met de kop naar links. Tot slot zet je in de rechter bovenzijde het drinkglas. Op deze manier heb je op een hele nette manier je tafel gedekt en komt je servies echt tot zijn recht. Eet smakelijk!
0 reacties