Suffe maar prettige pubertijd

Gepubliceerd door Tess op

Mijn zus is drie jaar ouder dan ik. Rond haar vijftiende kon ze best lastig zijn voor mijn ouders. Ze sloot zichzelf soms dagen op in haar kamer, zodat er niemand binnen kon komen. En dan wel keiharde rock-muziek draaien. Ze heeft zelfs eens samen met een vriendinnetje zelf een piercing in haar navel gezet, want dat was toen cool. Een stuk minder cool toen het heftig ging ontsteken. ‘Als jij maar niet zo gaat puberen’, verzuchtte mijn moeder toen vaak. En ik heb haar moeten beloven dat ik niet zulke gekke puberfratsen zou vertonen.

Ieder pubert anders

De pubertijd is raar. Misschien wel de eerste stap richting volwassenheid, maar echt volwassen zijn is nog ver te bekennen. Wel neem je jezelf heel serieus als puber: wat jij doet is ontzettend belangrijk. Je spreekt alleen in superlatieven: als je een verkoudheid hebt ben je niet ‘wat ziekjes’ maar ‘voel je je echt extreem rot’. Evenals wanneer de docent een flauwe opmerking maakt, dan is dat geen ‘gemoedelijk grapje’ maar een ‘vuile rotstreek’.

Mild pubergedrag

Zelf denk ik dat ik best mild was als puber. Ik vond drank niet zo lekker, en daarom stappen maar suf. Als puber ben ik weinig uit gegaan (dat heb ik later in mijn studententijd wel ingehaald). En verder kon ik mij heel goed vermaken achter de computer die ik net van mijn ouders had gekregen. Niet alleen de klassieke spellen zoals The Sims en Rollercoaster Tycoon, maar ook chatten was echt hip tijdens mijn puberjaren.

Zo kon ik uren chatten met Chatman op msn. Chatman was een chatbot die MSN had gegereneerd. Het liedje van de commercial was heel aanstekelijk: ‘ik ben Chatman, supersnel op msn, er is niemand die me niet kent, tudududutudududu’. Chatman was soms best wel een viezerik. En was ook best gemeen. Maar soms kreeg je gesprek ineens een diepzinnige wending.

Met MSN op de achtergrond kon ik uren online spelletjes spelen op internet. Ik denk dat ik alle gratis spelletjes van Speeleiland wel heb uitgespeeld. En dan had je nog de online multiplayer games, zoals Habbo Hotel en Runescape. Daar kon je in game chatten: sociaal doen én spelen tegelijkertijd. Daardoor hoefde je niet langer samen achter een computer te zitten, en omstebeurt te spelen. Uren van mijn leven heb ik besteed aan bomen omhakken in Runescape om mijn houthakkers-vaardigheden naar een nieuw level te krijgen. Achteraf denk je, had ik die tijd niet zinniger kunnen besteden. Maar ook deze schaamteloze onzinnigheid hoort bij de pubertijd. En mijn ouders maar denken dat ik zo goed met mijn huiswerk bezig was op de computer…


0 reacties

Geef een reactie